Podpníky a vrúble

Začiatok roka ako nový začiatok pestrého ovocného sadu


Len nedávno ste dokončili výsadbu stromov a už vás svrbia ruky, ale neviete, akej práce sa chytiť? Neváhajte ani chvíľu, pretože záhaľku v tomto období už v iných častiach roka nedobehnete ani cvalom. Január pilne využívajte na mravenčiu prácu okolo prípravy sadeníc do sadu pre ďalšie roky. Kľúč je jednoduchý: potrebujete kvalitné
podpníky a zároveň vrúble chýrnych odrôd. V správny čas ich necháte zrásť spolu – spojíte divú, húževnatú časť s tou ušľachtilou a citlivejšou. Obe tieto súčasti si chystajte v hlboko zimnom mesiaci január.

Vyzerá to ako paradox, ale práve v tých mesiacoch, keď celá krajina spí, má ovocinár plné ruky práce. Deň je krátky a rád by toho veľa stihol. Ošetruje staré sady, ostrí si náradie, zhľadúva kvalitné vrúble na ďalšie množenie a po večeroch lúska semienka budúcich dlhovekých stromov.

Ovocné stromy skryté v semienkach

Základom úspechu v tomto období je práve príprava osiva pre budúce podpníky. Prekrajujete jabĺčka a vyberáte semienka, mačkáte uhniličené plody hrušiek plánok, čo vám ešte zostali od jesene, rozpomínate sa, kde ste nechali kôstky od leta. Aby bolo zrejmé – s touto prácou treba začať už omnoho skôr – počas leta a v skorej jeseni, kedy vyberiete zdravé a bujné stromy, ktoré sa stanú rodičmi budúceho potomstva.

 

Semienka čerešní očistené od dužiny, Ľ. VaššSemienka hrušiek čakajúce na vloženie do piesku, Ľ. Vašš

Prečo semienka nevyklíčia v zime

Prípravou semienok v tomto čase môžete dobehnúť ešte veľa, čo ste zameškali na jeseň. Nezaobídete sa však bez stratifikácie (z lat. stratum – vrstva). Týmto vrstvením semienok do vlhkého substrátu prekonáte ich prirodzený spánok brániaci vyklíčeniu uprostred zimy. Tým substrátom môže byť piesok, piliny alebo dokonca vlhký mach. Optimálna teplota sa pohybuje medzi 0–6 °C, vlhkosť substrátu by mala byť 70–80 %.

Podstatné je čas stratifikácie naplánovať tak, aby semienka začali klíčiť až na jar, keď už nehrozia jarné mrazy. Teda najskôr v druhej polovici až koncom apríla. Jablone a hrušky stačí nakličovať 3 mesiace, väčšina kôstkovín vyžaduje až 4 mesiace. Jablone vedia vyklíčiť aj bez stratifikácie. Semená treba pred jarným výsevom namočiť a následne prepláchnuť čistou vodou. Odbúrajú sa tak látky brániace vyklíčeniu.

Ak semienka začnú predčasne klíčiť, treba ich buď rýchlo vysiať alebo spomaliť klíčenie prudkým znížením teploty (na 0-1 °C). Silne naklíčeným semenám sa lámu klíčky a tak prichádzate o cenné a pracne získané osivo. 

Jarný výsev

Semienka následne vysievajte na jar do riadku počas apríla, keď je ešte pôda vlhká. Oplatí sa siať čo najredšie (semienka optimálne 5 cm od seba) – na tento účel môžete použiť do špicu ohnutý plech. Pri prehustenom výseve sa semenáčiky slabo vyvíjajú, hynú a rastú len tie najschopnejšie. Riedkym výsevom si ušetríte veľa osiva, ktoré by inak vyšlo nazmar.

 

Výsev semien a ich zasypanie kompostom, Ľ. VaššKlíčenie semien na jar, Ľ. Vašš

Jesenný výsev má prednosť

Po tom, čo sme spomenuli všetko potrebné o zimnej príprave osiva a stratifikácii, však pripomíname, že tento náročný a zdĺhavý proces môžete celkom vynechať, ak semienka vložíme do pôdy ešte na jeseň. Semená tak prekonajú zimný spánok prirodzene a na jar začnú klíčiť. V prípade, že nám nehrozia prílišné škody hlodavcami, netreba výsev semienok odkladať a po zmiešaní s pieskom semienka vysiať už na jeseň a prikryť kompostom. Piesok prípadným neželaným návštevníkom škrípe pod zubami. Kompost zas zabráni vytvoreniu prísušku, teda stvrdnutej povrchovej vrstvy zeminy, cez ktorú by sa semienka len ťažko drali na povrch. Ušetrená práca za to stojí.

 

Podpníky na predaj - škôlka Biele KarpatyPodpníky moruší

Ak nemáte žiadne podpníky nachystané z predchádzajúceho roka a radi by ste už v tomto roku vrúbľovali svoje štepy, môžete si ich zakúpiť v našej ovocnej škôlke. Máme v ponuke široký výber podpníkov pre rôzne druhy vhodných pre vypestovanie mohutných dlhovekých stromov aj stromkov do malých záhrad. Môžete tiež pohľadať semenáčiky plánok v zarastajúcich krovinách, kde si ich na jar zaštepíte. 

Dobre uskladnené vrúble – základ úspechu!

Január je taktiež ideálnym mesiacom na odber vrúbľov pre ďalšie množenie. Stromy sú ešte stále v hlbokom spánku. Vhodným časom je vlhko počas odmäku, nerežte naopak počas silných mrazov. Tie totiž vysušujú drevo. Kľúč pre výber odrôd je jednoduchý: množíme odrody, ktoré nám najviac chutia a ktorým sa dobre darí v podmienkach prostredia, kde budeme pestovať. Uprednostňujeme aj odrody, ktorých nositeľmi sú staré stromy v našom okolí. Môžeme tak výrazne prispieť k záchrane dávno zabudnutých ovocných pokladov. 

 

Zber vrúbľov, J.VeselýZber vrúbľov, Ľ. Vašš

Ak nemáte vlastný zdroj vrúbľov alebo chcete obohatiť Vašu zbierku odrôd o niečo zaujímavé, môžete navštíviť niektorú z búrz vrúbľov, ktoré sa vo vašom bližšom či vzdialenejšom okolí organizujú. Napríklad koncom februára 2025 budú tri burzy vrúbľov s materiálom aj z našej škôlky či z Genofondového sadu Súš na troch miestach: priamo v Moravskom Lieskovom, vo Zvolene a v Košiciach.

 

Burza vrúbľov vo Zvolene, A.MiklošováBurza vrúbľov vo Zvolene v roku 2022, A.Miklošová

Čo však presne treba rezať, ak máte vlastný zdroj? Vrúbeľ je neborástok, mladé jednoročné drevo, ktoré narástlo počas uplynulého vegetačného obdobia. Nájdete ho najmä v obvodových, dobre osvetlených častiach koruny. Drevo musí byť pevné, vyzreté, s dobre vyvinutými púčikmi. Jednoročné výhony zvnútra koruny nepožívajte – výhony kvôli nedostatku svetla zväčša nevyzrejú. Niektoré staré stromy sú natoľko vysilené úrodami a vekom, že mladé drevo sa vám v celom obvode koruny nepodarí nájsť. V takom prípade strom citlivo prerežte a v ďalšom roku si môžete vyberať z dostatku mladého dreva.

 

Štepenie v rukeUskladnenie vrúbľov v pivnici, Ľ. Vašš

Aby zostali konáriky životaschopné, nesmú vyschnúť ani predčasne vyrašiť. Uložte ich teda do tmavej, dobre izolovanej pivnice či vodovodnej šachty. Teplota by sa mala pohybovať od 0 °C do 5 °C, najlepšie je zastrčiť vrúble do vlhkého piesku. Dobrým miestom je aj zemiaková pivnica. Ak takéto možnosti nemáte, zabalené vrúbliky môžete uchovať i v chladničke – zabaľte ich do vlhkých novín či kuchynskej utierky a igelitového vrecka a pravidelne kontrolujte, či vám neplesnivejú. Pred samotným štepením mládiky namočte na pár hodín do vody, aby si doplnili stratené zásoby vody. 

S vrúbľovaním nemusíte čakať až do jari. Už počas zimných mesiacov môžete v pohodlí pivnice vrúbľovať v ruke. Ušetríte si tak veľa práce v jarnom období, kedy sadár nevie, čoho sa skôr chytiť.