V našej Škôlke Biele Karpaty nájdete širokú ponuku kvalitných ovocných kríkov vhodných pre každú záhradu, aj tú najmenšiu. Ponúkame rôzne druhy a odrody, ktoré pestujeme s dôrazom na zdravie a vitalitu rastlín, čo zabezpečuje ich výborný rast a vašu bohatú úrodu. Či už hľadáte klasické alebo menej známe ovocné druhy, hodnotné staré odrody alebo moderné rezistenty, naše sadenice ovocných kríkov vám pomôžu vytvoriť úrodný a krásny kútik vo vašej záhrade, jedlý živý plot či jedlú lesnú záhradu.
Zoradiť podľa:
184 produktov
184 produktov
PÔVOD: Slovensko, VÚOOD Bojnice, vyšľachtili ju Jozef Cvopa a Eva Cvopová ako kríženec Jonkheer van Tets a Heinemannovej neskorej.
RAST: je veľmi bujný, hustý, polovzpriamený až vzpriamený, dosahuje výšku aj 2 m, krík je guľovitý až vysoko guľovitý. Kostrové výhony sú hrubé, dlhé, s dlhým až stredne dlhým postranným obrastom. Raší veľmi skoro až skoro. Odporúčame zasadiť o 15 cm hlbšie, než rástla v škôlke.
OPEĽOVACIE POMERY: prevažne samoopelivá, kvitne stredne skoro, dlho. V horších podmienkach kvety spŕchajú.
PLODNOSŤ: neskoršia, vysoká, pravidelná, priemerne 5-9 kg, maximálne 16,5 kg.
PLODY: strapce sú dlhé (priemerne 7,5-8,2 cm), stredne husté s 12-25 bobuľami. Bobule sú veľké (11 mm), guľovité. Šupka je pevná, tenká, tmavočervená, lesklá. Dužina je stredne tuhá, červená, veľmi šťavnatá. Chuť je dobrá, kyslejšia až sladkokyslá, stredne aromatická. Má vysoký obsah vitamínu C v rámci ríbezlí.
DOZRIEVANIE: skoré až stredne skoré, v 1. polovici júla (3-4 dni po Jonkheer van Tets). Plody sa dobre prepravujú, po zbere vydržia bez poškodenia 4 dni, v chladiarni až 14 dní.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na spracovanie na sirupy, džemy, želé a víno.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň. Najlepšie plodí v ľahších, humóznych pôdach v teplých a stredne teplých polohách. Vo vyšších polohách sú kry aj viac ako 2 m vysoké a neskôr začínajú rodiť.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve, stredne v kvete, silne odolná voči americkej múčnatke egreša (Sphaerotheca mors uvae), menej odolná voči hrdzi (Cronartium ribicola).
PÔVOD: Poľsko, Niwa Hodowla Plant Berry, vyšľachtila ju Agnieszka Orzeł viacnásobným krížením s použitím odrôd Tulameen, Polana, Heritage a Polka.
RAST: stredne bujný, veľmi dobre odnožuje. Výhony sú svetlozelené, jemne ostnanté, ich priemerná dĺžka je 1,5 m. Rady malín by nemali byť širšie ako 0,5 m, v tejto šírke na dĺžku 1 meter odporúčame maximálne 12-15 výhonov a rozostupy medzi radmi aspoň 3,5-4 m. Odporúčame pestovať v rade s oporou (plot, drôt). Rastliny vyžadujú okopávku a zamulčovanie, v zatrávnení strádajú, v suchom lete pravidelnú zálievku, koncom februára / začiatkom marca pravidelný rez odrodeného dreva.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá.
PLODNOSŤ: vysoká, približne 15 t/h. Plodí na letorastoch - vyrastajúcich buď z minuloročných výhonov alebo zo zeme.
PLODY: sú veľké (priemerne 4,5-7 g), žiarivočervené, pevné. Chuť je výborná, aromatická, sladká (priemerne až 11,3 °Brix) a ostáva takou po celý čas zberu, nemizne ani s poklesom teploty koncom sezóny. Má vysoký obsah antioxidantov, polyfenolov a vitamínov.
DOZRIEVANIE: 2x rodiaca odroda: 1. úroda na letorastoch vyrastajúcich z minuloročných výhonov začiatkom júna a 2. úroda z letorastov vyrastajúcich zo zeme od konca júla až do mrazov.
VYUŽITIE: výborná na priamy konzum, ale aj na spracovanie na šťavy, sirupy, džemy, ovocné kože, destiláty, zmrzliny, koláče apod. Kvôli vysokému obsahu sušiny je veľmi vhodná aj na výrobu lyofilizovaného ovocia. Ľahko sa oddeľuje od kvetného lôžka pri zbere. Je vhodná aj na mechanizovaný zber a po zbere netmavne. Dobre znáša prepravu, skladovanie a mrazenie.
STANOVIŠTE: slnečné, s humusovitou, úrodnou, vlhkou, ale dostatočne odvodnenou pôdou. Vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: spoľahlivo mrazuodolná. Vysoko odolná voči fytoftóre (Phytophthora sp.), vyššie odolná voči plesni šedej (Botrytis cinerea), stredne odolná voči antraknóze (Colletotrichum acutatum) a menej odolná voči verticíliovému vädnutiu (Verticillium sp.). Prevenciou chorôb je výsadba malín do vlhkej, humusovitej, ale dostatočne odvodnenej pôdy a udržiavanie porastu v odporúčanej hustote.
PÔVOD: Fínsko, vyšľachtený začiatkom 20. storočia na Hinnonmäki pokusnej stanici v Lepaa, jeho alternatívne názvy sú Hinnonmäen Keltainen alebo Hinnonmäki Gul.
RAST: stredne silný, vytvára nižšie, skôr rozložité kríky so zelenými výhonmi s mnohými jednoduchými tŕňmi, malým množstvom trojitých tŕňov a s veľmi svetlými listami. Raší veľmi neskoro.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivý, kvitne neskoro, takže dobre uniká mrazom. Svetlobordové kvety sú v súkvetiach usporiadané po dvoch.
PLODNOSŤ: stredne vysoká, pravidelná, spoľahlivá.
PLODY: sú veľké, žltozelené, s hladkou šupkou, veľmi chutné, sladkokyslé s marhuľovou príchuťou. Pri plnom dozretí náchylnejšie na praskanie.
DOZRIEVANIE: stredne skoré, približne od polovice júla.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na spracovanie na kompóty, želé a džemy.
STANOVIŠTE: pred vetrom chránené, slnečné stanovište až polotieň a humózne, priepustné, ale dostatočne vlhké pôdy bohaté na živiny. Nenáročná odroda vhodná do všetkých polôh. V zatrávnení rastlina stráda, potrebuje zálievku počas suchej letnej periódy a vyžaduje okopávku alebo zamulčovanie.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolný v dreve, v kvetoch mrazom uniká. Dobre odolný voči hrdzi vejmutovkovej (Cronartium ribicola), vysoko odolný voči americkej múčnatke egreša (Sphaerotheca mors uvae).
PÔVOD: USA, Wisconsin, Madison, pravdepodobne muchovník veľkokvetý (Amelanchier x grandiflora), teda prirodzene sa vyskytujúci kríženec medzi muchovníkom stromovitým (A. arborea) a muchovníkom hladkým (A. laevis), ale niekde je uvádzaný aj ako muchovník kanadský (A. canadensis). Na trh ho uviedol v r. 1983 Tom Watson zo škôlky Christom Farms Nursery, z Cambridge vo Wisconsine.
RAST: slabý, kompaktný, odnožujúci, v dospelosti dosahuje výšku asi 2-3 m a šírku asi 2-2,7 m.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivý, hmyzom opelivý, kvitne stredne skoro veľkým množstvom veľkých dekoratívnych kvetov (s priemerom 2 cm), kvitne po odrodách Martin a Thiessen a pred odrodou Northline.
PLODNOSŤ: skorá, vysoká, pravidelná.
PLODY: na muchovník stredne veľké (priemerne 10x12 mm), guľaté, rastú v strapcoch po 6 – 12 ks. Šupka je tmavopurpurová, osrienená, takže plody vyzerajú ako modré. Dužina je šťavnatá, veľmi sladká s jemnou mandľovou príchuťou, najmä po tepelnej úprave.
DOZRIEVANIE: stredne skoré, v druhej polovici júna.
VYUŽITIE: ker je veľmi dekoratívny celoročne, najmä veľkými bielymi kvetmi na jar a červeno sfarbenými listami počas jesene. Je vhodný do nižších živých plotov. Plody sú vhodné na priamy konzum, výrobu džemov, štiav, pečenie, mrazenie. Obsahujú veľa pektínu, dobre želírujú.
STANOVIŠTE: je vysoko prispôsobivý, má nízke nároky na prostredie a pestovanie. Preferuje slnečné stanovište a vlhkú, dobre priepustnú pôdu. Odroda vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: je silne mrazuodolný v dreve do -34 °C až -40 °C, silne mrazuodolný aj v kvete, silne odolný voči vysokým teplotám a vysokej vlhkosti v lete, ktoré u neho nespôsobujú odlistenie.
PÔVOD: Bulharsko, Kazanlak.
RAST: bujný, vzpriamený, tvorí pyramidálne koruny, dosahuje výšku a šírku až 4 m.
OPEĽOVACIE POMERY: jednodomý, obojpohlavný, cudzoopelivý, hmyzom opelivý, kvitne vo februári až marci. Na opelenie potrebuje inú odrodu drieňa.
PLODNOSŤ: vysoká.
PLODY: jedny z najväčších (priemerne 7,84 g, dĺžka 3 cm, šírka 1,7 cm), červené, sladké, so stredne veľkou kôstkou zle oddeliteľnou od dužiny.
DOZRIEVANIE: neskoré, dozrieva v 1. polovici septembra.
VYUŽITIE: Vhodný na priamy konzum aj na spracovanie, napr. na želé, džem, ovocné šťavy, sirupy, kompóty, destiláty, kandizované ovocie, nakladanie nezrelých plodov ako nepravých olív.
STANOVIŠTE: nenáročný na pestovanie. Preferuje slnečné miesta s dobre priepustnou pôdou, znáša aj vápenité, zásadité pôdy.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolný v dreve aj kvete, odolný voči chorobám, po dobrom zakorenení dobre odolný voči suchu.
PÔVOD: SR, VÚOOD Bojnice.
RAST: bujný, bujnejší než samičie odrody, ale dobre zvláda rez a dá sa tvarovať aj do živého plotu.
OPEĽOVACIE POMERY: samčia, opeľovacia odroda s vysokou násadou samčích kvetov. Vytvára veľké množsto klíčivého peľu, opelí 7-10 samičích rastlín - podľa rozmiestnenia a prevládajúcich vetrov. Kvitne veľmi dlho - od marca do mája.
PLODNOSŤ: neplodí.
PLODY: neplodí.
DOZRIEVANIE: neplodí.
VYUŽITIE: univerzálny opeľovač, opelí všetky samičie odrody. Listy obsahujú vitamín C, antioxidanty a bioflavonoidy, konáriky aj serotonín, čaj z nich sa používa pri prechladnutí.
STANOVIŠTE: nenáročná drevina, vyžaduje slnečné stanovište, priepustnú pôdu, dostatok priestoru - spon volíme 3x4 m.
ODOLNOSŤ:plne mrazuvzdorná odroda (do -34 °C), odolná voči chorobám a škodcom.
PÔVOD: Kanada, Saskatchewan, Langham, semenáč muchovníka jelšolistého (Amelanchier alnifolia) z voľného opelenia odrody Thiessen, ktorý vybral Dieter Martin a uviedol na trh v roku 1990.
RAST: bujný, dorastá do výšky asi 4-5 m a šírky asi 3 m, málo odnožuje.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivý, hmyzom opelivý, kvitne skoro počas apríla.
PLODNOSŤ: skorá, stredne vysoká, pravidelná.
PLODY: sú na muchovník veľmi veľké (priemerne 13,8-14,3 mm, 1,37 g), guľaté, rastú v strapcoch po 6 – 12 ks. Šupka je modrodčierna, osrienená, takže plody vyzerajú ako modré. Dužina je šťavnatá, sladká (cukornatosť priemerne 16-22 °Brix). Majú stredný obsah vitamínu C (priemerne 6,73 mg/100 g), polyfenolov (priemerne 701,3 mg/100 g) aj antokyánov (priemerne 269,4 mg/100 g) v rámci odrôd muchovníkov.
DOZRIEVANIE: skoré, okolo polovice júna, rovnomerné v rámci strapcov, počas asi 2 týždňov.
VYUŽITIE: ker je dekoratívny celoročne, najmä bielymi kvetmi na jar a červeno sfarbenými listami počas jesene. Je vhodný do stredne vysokých až vyšších živých plotov. Plody sú vhodné na priamy konzum, výrobu džemov, štiav, pečenie, mrazenie. Obsahujú veľa pektínu, dobre želírujú.
STANOVIŠTE: je vysoko prispôsobivý, má nízke nároky na prostredie a pestovanie. Preferuje slnečné stanovište a vlhkú, dobre priepustnú pôdu. Odroda vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: je silne mrazuodolný v dreve do -40 °C až -45,6 °C, stredne v kvete, stredne odolný voči listovej škvrnitosti (Entomosporium mespili).
PÔVOD: Rusko, Minusinsk, Minusinskaya ESHM.
RAST: stredne bujný, rozložitý, konáre sú veľmi málo tŕnité. Po zbere úrody odrezaním konárikov výborne regeneruje.
OPEĽOVACIE POMERY: samičia odroda, na dosiahnutie úrody potrebuje v blízkosti na opelenie vetrom samčieho opeľovača.
PLODNOSŤ: skorá, stredne vysoká, pravidelná, priemerná úroda z jedného kríka je 9-11 kg/rok.
PLODY: sú veľké (priemerne 0,8-1 g), oválne, svietivo oranžové, veľmi atraktívne. Dužina je jemná, aromatická, sladkokyslá, chuťovo výborná (až 8,5 % cukrov, len 2,1 % kyselín). Na rakytník má stredný až vyšší obsah vitamínu C (130 mg/100 g - pre porovnanie citróny rôznych odrôd majú 20-60 mg/100 g), stredný obsah karotenoidov (8,5 mg/100 g) a vysoký obsah oleja (7,3 %).
DOZRIEVANIE: v druhej polovici júla.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj zaváranie, výrobu štiav, džemov, mrazenie, sušenie, vďaka vysokému obsahu oleja veľmi vhodný na výrobu výrobu kozmetiky s hojivými účinkami.
STANOVIŠTE: nenáročná drevina, vyžaduje slnečné stanovište, priepustnú pôdu, dostatok priestoru - spon volíme 2x4 až 3x4 m.
ODOLNOSŤ: plne mrazuvzdorná odroda (do -34 °C), odolná voči chorobám a škodcom.
PÔVOD: Ukrajina, Novina Prikarpatija x hybridná forma C106, 2001.
RAST: stredne silný rast, vytvára polovzpriamený ker.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá; prítomnosť ďalších ríbezľových odrôd zvyšuje úrodnosť.
PLODNOSŤ: stredne vysoká.
PLODY: bobule s vysokým obsahom vitamínu C sú veľmi veľké, s lesklou a pevnou čiernou šupkou a s dužinou vynikajúcej, sladkokyslej až sladkej chuti.
DOZRIEVANIE: plody dozrievajú súčasne a po dozretí neopadávajú; pri zbere sa dajú oberať jednotlivo, bez vytekania šťavy. Dozrieva v polovici júla.
VYUŽITIE: priamy konzum a ďalšie spracovanie.
STANOVIŠTE: slnečné, chránené stanovište, príp. polotieň; pôda hlbšia, hlinito piesčitá, priepustná, humózna.
ODOLNOSŤ: vysoká odolnosť voči škodcom, hubovým chorobám, mrazu. Odroda je odolná aj voči vlnovníkovi ríbezľovému.
PÔVOD: Holandsko, Wageningen, Institute for Horticultural Plant Breeding, v r. 1980 vyšľachtil L.M. Wassenaar ako kríženec odrôd Heinemannova neskorá x Fayova úrodná.
RAST: stredne bujný, stredne hustý, krovitý tvar, polovzpriamený. Raší neskoro. Odporúčame zasadiť o 15 cm hlbšie, než rástla v škôlke.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá, kvitne neskoro.
PLODNOSŤ: skorá, vysoká až veľmi vysoká, pravidelná.
PLODY: strapce sú dlhé až veľmi dlhé (22,5 cm), veľmi husté. Bobule sú veľké (0,6-1 g), plocho guľovité, pevné, tmavočervené. Dužina je sýtočervená, šťavnatá, šťava menej farbí. Chuť je príjemne sladkokyslá. Obsah vitamínu C je nižší v rámci ríbezlí.
DOZRIEVANIE: stredne skoré až stredne neskoré, od polovice júla do konca júla na priamy konzum, týždeň predtým na konzervárenské spracovanie.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na výrobu kompótov, sirupov, džemov, želé či vína.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň, preferuje neutrálne pôdy. Je vhodná do všetkých pestovateľských oblastí.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve, kvetných pukoch aj kvete, vysoko odolná voči predčasnému opadu plodov, voči americkej múčnatke egrešov (Sphaerotheca mors uvae) a voči hrdzi (Cronartium ribicola), stredne odolná voči antraknóze (Drepanopeziza ribis).
PÔVOD: Slovensko, VÚOOD Bojnice, vyšľachtili ju Jozef Cvop a Eva Cvopová ako kríženec odrôd Red Lake x Göppertova.
RAST: bujný, stredne hustý, s veľmi dlhými, hrubými výhonmi, tvar kríka je guľovitý až vzpriamený. Raší skoro. Odporúčame zasadiť o 15 cm hlbšie, než rástla v škôlke.
OPEĽOVACIE POMERY: vysoko samoopelivá, kvitne stredne skoro až stredne neskoro.
PLODNOSŤ: skorá až stredne skorá, vysoká, pravidelná, priemerne 5-10,5 kg, maximálne 11,8-17,6 kg/ker.
PLODY: strapce sú dlhé (priemerne 9 cm, maximálne 18 cm), husté, s 18-31 bobuľami. Bobule sú veľké (9,8-10 mm, 0,5-0,6 g), guľovité, niekedy mierne sploštené. Šupka je stredne hrubá, lesklá, červená. Dužina je tuhšia, stredne šťavnatá, červená až tmavočervená. Chuť je výrazne kyslastá, dobrá.
DOZRIEVANIE: stredne neskoré, od druhej polovice do konca júla na priamy konzum, týždeň pred na konzervovanie. Veľmi dobre znáša prepravu.
VYUŽITIE: najmä na spracovanie, teda na výrobu kompótov, džemov, sirupov, vína, želé, ale aj na priamy konzum.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň, chránené pred vetrom. Preferuje humózne, úrodné pôdy, je citlivá na zamokrenie pôdy. Je vhodná najmä do stredne teplých a chránených vyšších oblastí.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve, stredne až silne v kvete, vysoko odolná voči americkej múčnatke egreša (Sphaerotheca mors uvae), stredne odolná voči antraknóze (Drepanopeziza ribis).
PÔVOD: Kanada, University of Saskatchewan, vyšľachtený Bobom Borsom ako kríženec japonskej a ruskej odrody, registrovaný v roku 2014.
RAST: bujný, vzpriamený, v dospelosti až 2 m vysoký.
OPEĽOVACIE POMERY: Len čiastočne samoopelivý, pre lepšie opelenie je dobré vysádzať aspoň 2 odrody. Vhodné opeľovače: Boreal Beast (výborný), Honeybee, séria Indigo, Giant's Heart, Tundra (dobrí), ruské odrody, Boreal Beauty (slabší).
PLODNOSŤ: skorá, vysoká, už počas druhého roka plodenia môže dosiahnuť v priemere aj 2,6 kg/rastlinu/rok.
PLODY: mäsité, pevné, veľmi veľké (priemerne 2,8 g, maximálne 3,9 g) v tvare surfu. Sú veľmi sladké, chuťovo výborné, pripomínajú čučoriedky, cukornatosť je v priemere 13,3 °Brix, kyseliny v priemere 1,8 %. Obsahujú vysoký podiel vitamínov a zdraviu prospešných látok, napríklad polyfenolov (965 mg/100 g).
DOZRIEVANIE: neskoré, dozrievajú v priemere 7 dní po odrode Tundra a sérii Indigo a 14 dní po väčšine ruských odrôd, teda väčšinou začiatkom júla. Vhodný na ručný aj mechanizovaný zber.
VYUŽITIE: plody vhodné na priamy konzum, zaváranie, výrobu džemov, štiav, sirupov, mrazenie.
STANOVIŠTE: nenáročný na výber stanovišťa. Pôda hlinito piesčitá. Nevyžaduje kyslé pôdy ako čučoriedky. Znesie aj mierne sucho, ale odvďačí sa za dostatočnú vlahu väčšími plodmi. Vyžaduje okopávku alebo zamulčovanie. Rez do 5 rokov len sanitárny (poškodené alebo vylomené výhony).
ODOLNOSŤ: silne mrazuvzdorný v dreve (do -40 °C) aj v kvete (do -7 °C), odolný voči spáleniu slnkom a voči škodcom a chorobám, vrátane múčnatky (Erysiphe lonicerae var. lonicerae).
PÔVOD: Rakúsko, vyšľachtená z divých foriem v dunajských luhoch okolo Klosterneuburgu, 1965
RAST: veľmi bujný. Tvorí vysoko guľovitú korunu, ktorá pod ťarchou úrod prevísa.
OPEĽOVACIE POMERY: čiastočne samoopelivá, prítomnosť ďalšieho geneticky odlišného kríka zvyšuje plodnosť, opeľovaná hmyzom. Kvitne od mája do júna žltobielymi kvetmi s charakteristickou vôňou a liečivými účinkami - potopudnými, močopudnými, podporujú laktáciu, vykašliavanie, externe pôsobia protizápalovo.
PLODNOSŤ: skorá, veľmi vysoká, v porovnaní s divou formou aj trojnásobná, pravidelná.
PLODY: Kvety a strapce dosahujú až trojnásobne väčšiu veľkosť než divoko rastúce bazy a majú vyšší obsah liečivých látok. Plody sú fialovočierne, s fialovou a šťavnatou dužinou sladkej chuti, s vysokým obsahom vitamínov a antioxidantov. Veľmi dobre držia na stopkách, takže nespŕchajú.
DOZRIEVANIE: Dozrieva v septembri.
VYUŽITIE: Využíva sa celá rastlina, najčastejšie jej kvety a plody. Kvety sa používajú na čaj proti horúčke, sú močopudné a potopudné, podporujú tvorbu mlieka a uľahčujú vykašliavanie, externe pôsobia protizápalovo, vyprážajú sa, vyrába sa z nich limonáda, šumivé víno, ochucujú sa nimi krémy a zmrzliny, ale aj zavárané ovocie či džemy, napr. egrešový, dajú sa použiť ako posýpka na koláče. Plody treba pred konzumáciou aspoň 15 minút tepelne upraviť a prepasírovať semienka. Veľmi chutné sú z nich sirupy, džemy a výživy (oboje najlepšie doplnené o hrušky či jablká bohaté na pektín). Dajú sa použiť aj pri pečení koláčov, výrobe omáčok a čatní, robí sa z nich víno, destiláty. Využívajú sa v potravinárstve na prifarbovanie potravín a majú aj protivírusové účinky. Mladé rovné konáre sa používajú pri výrobe píšťal a iných hudobných nástrojov.
STANOVIŠTE: Zvláda aj polotieň, aj horšie pôdy, ale uprednostňuje slnečné, dostatočne vlhké miesto s výživnou pôdou.
ODOLNOSŤ:plne mrazuvzdorná do -29 °C. Málo náchylná na choroby a škodcov. Dobre znáša veterné polohy, toleruje znečistenie ovzdušia.
PÔVOD: Spojené kráľovstvo, Kent, Maidstone, East Malling Research Station, vyšľachtená v r. 1973 ako viacnásobný medzidruhový kríženec. V materskej línii sa nachádzali druhy Rubus arcticus, R. occidentalis a odrody Lloyd George, Norfolk Giant, Pynes Royal, Malling Landmark, Malling Promise a Burnetholm. Otcovská línia pochádzala z výberu Rubus idaeus strigosus. Odroda bola uvedená na trh v r. 1983.
RAST: stredne bujný, polovzpriamený, stredne hustý s hustým vetvením. Mladé výhony sú zelené s veľmi slabým antokyánovým sfarbením. Výhony dorastajú obvykle do 1,5 m a sú stredne otŕnené krátkymi, ostrými, fialovými tŕňmi. Listy sú zložené, 5-početné, nechlpaté.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá.
PLODNOSŤ: je vysoká, priemerne 2,5 kg na výhon, priemerne 5 t/ha. Plodí najmä na bočných konárikoch vyrastajúcich z letorastov alebo na tých na minuloročných výhonoch po 8-12 plodov na dlhších a po 5 plodov na kratších.
PLODY: stredne veľké (priemerne 3,5-4 g), tvarovo nevyrovnané - kužeľovité až oválne, stredne červené až tmavočervené, silne lesklé, zložené z malých až relatívne veľkých stredne pevných až pevných kôstkovičiek. Chuť je dobrá, jemne malinovo voňavá.
DOZRIEVANIE: 2x rodiaca skorá až stredne skorá odroda: 1. v júni a 2. od začiatku augusta do mrazov v októbri. Obdobie plodenia je dlhé.
VYUŽITIE: na priamy konzum aj na spracovanie na kompóty, džemy, sirupy, pečenie apod.
STANOVIŠTE: slnečné, s humusovitou, úrodnou, vlhkou, ale dostatočne odvodnenou pôdou. Vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná do -34 °C, vysoko odolná voči plesni sivej (Botrytis cinerea). Vďaka génu A10 z Rubus occidentalis získala odolnosť imúnnou voči voške malinovej (Amphorophora idaei), ktorá prenáša štyri vírusy (škvrnku, listovú škvrnitosť, čiernu nekrózu maliny a žlté sieťovanie). Je náchylná na vírus kríčkovitej zakrpatenosti maliny (RBDV), tolerantná voči verticíliovému vädnutiu (Verticillium spp.).
PÔVOD: Poľsko.
RAST: silný vzpriamený rast, výhony dorastajú do výšky 1,5 m až 1,8 m.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá rastlina.
PLODNOSŤ: vysoká a pravidelná.
PLODY: stredne veľké až veľké, sýtočervené, lesklé, kompaktné, kužeľovitého tvaru, ľahko sa oberajú; chuť je výborná, dezertná, aromatická, sladká. Jedna z najžiadanejších odrôd.
DOZRIEVANIE: dvakrát ročne, prvýkrát začiatkom augusta, 2. úroda je až do neskorej jesene.
VYUŽITIE: priamy konzum, pečenie, mrazenie, ďalšie spracovanie.
STANOVIŠTE: slnečné a chránené stanovište, priepustná a výživná pôda.
ODOLNOSŤ: dobrá odolnosť voči hnilobe a odumieraniu, plne mrazuvzdorná odroda.
PÔVOD: Kanada, Central Experiment Farm v Ottawe, 1949, kríženec medzi americkým egrešom Ribes hirtellum a európskym Ribes uva-crispa.
RAST: stredne silný, ker má vzpriamený až rozložitý tvar, výhony sú takmer bez tŕňov, len mladé rastlinky v juvenilnom štádiu sú mierne tŕnité.
OPEĽOVACIE POMERY: nevyžaduje opeľovača, samoopelivý, kvitne neskoro.
PLODNOSŤ: skorá, vysoká.
PLODY: stredne veľké, eliptické, tmavočervené. Šupka je hladká, bez chĺpkov. Chuť je aromatická, sladko kyslastá.
DOZRIEVANIE: stredne skoré, začiatkom júla.
VYUŽITIE: odroda vhodná na priamy konzum, zaváranie či výrobu džemov.
STANOVIŠTE: slnečné, dostatočne vlhké.
ODOLNOSŤ: rezistentný voči americkej múčnatke egreša, vysoko mrazuvzdorný. Kvitne neskoro, preto je vhodný do oblastí s častým výskytom jarných mrazov. Plody sú dobre odolné voči praskaniu, preto je veľmi vhodný do oblastí s vyššími zrážkami v čase dozrievania.
PÔVOD: Kanada, Alberta, neďaleko Beaverlodge v povodí rieky Smoky, objavil W.D. Albright na svojej farme, ktorá sa neskôr stala výskumnou stanicou Beaverlodge Research Station, presadil ho okolo r. 1918, spolu s Dr. W.T. Macounom ho vybral koncom 20. rokov 20. storočia na testovanie, v roku 1928 ako Selekcia č. 9, v r. 1935 ako B.E.F. 3502 (1935), a znovu vybraný v r. 1950, na trh ho uviedol až v r. 1956 J.A. Wallace z Agriculture Canada, Beaverlodge, Alberta.
RAST: stredne bujný, najskôr vzpriamený, neskôr rozložitý až previsnutý, Dorastá do výšky 2-4,5 m a šírky 6 m, stredne silno až silno odnožuje. Je veľmi dlhoveký, dožíva sa viac než 70 rokov.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivý, kvitne stredne skoro.
PLODNOSŤ: skorá, veľmi vysoká (priemerne 4,58 kg/rastlinu, až 6 t/ha), mierne striedavá.
PLODY: stredne veľké(priemerne 12,4 mm), guľaté, po 7-11 v strapci. Šupka je purpurovočierna s osrienením. Chuť je veľmi sladká (priemerne 15,4 °Brix), jemná, pripomína chuť sušených sliviek. Plody obsahujú dosť väčších semienok, ktoré ale pri konzumácii nevadia (3,6 % hmotnosti plodov). Obsahom flavonoidov sa radí k jedným z najbohatších medzi muchovníkmi (550 mg/kg).
DOZRIEVANIE: skoré až stredne skoré, v druhej polovici júna, počas vyše 2 týždňov (priemerne 15 dní od 10 % po 90 % zrelých plodov), nerovnomerné v rámci strapcov.
VYUŽITIE: ker je dekoratívny celoročne, najmä bielymi kvetmi na jar a červeno sfarbenými listami počas jesene. Je vhodný do stredne vysokých až vyšších živých plotov. Plody sú vhodné na priamy konzum, výrobu džemov, štiav, pečenie, mrazenie. Obsahujú veľa pektínu, dobre želírujú.
STANOVIŠTE: je vysoko prispôsobivý, má nízke nároky na prostredie a pestovanie. Preferuje slnečné stanovište a vlhkú, dobre priepustnú pôdu. Odroda vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolný v dreve aj kvete, náchylnejší na listovú škvrnitosť (Entomosporium mespili), ale so strednými príznakmi.
PÔVOD: Rusko, Tomská oblasť, FGUP Bakczarskoje Rosselhozakademii, ako medzidruhový hybrid Lonicera kamtschatica х Lonicera Turczaninowii 1-39-23 vyšľachtili šľachtitelia I. K. Gidzjuk, N. V. Savinkova, A. P. Pavlovskaja a A. T. Tkačeva. Na trh bol uvedený v roku 2010.
RAST: stredne bujný, kompaktný, kostrové konáre rastú vzpriamene, vytvára guľovité až rozložité kry s výškou priemerne 1,5 m a šírkou až 1,9 m. Rez do 5 rokov len sanitárny (poškodené alebo vylomené výhony), potom aj zmladzovací či presvetľovací rez v predjarí.
OPEĽOVACIE POMERY: čiastočne samoopelivá odroda, pre zabezpečenie lepšieho opelenia je pri výsadbe vhodné kombinovať viac odrôd zemolezu. Vhodné opeľovače: Bakčarskij Velikan, Doč Velikana, Streževčanka, Vostorg.
PLODNOSŤ: skorá (od 2. roku po výsadbe), stredne vysoká až vysoká, pravidelná, priemerne 3,5 kg z kríka (maximálne 6,5 kg/krík), 11,5 t/ha (maximálne až 21,5 t/ha).
PLODY: stredne veľké až veľké (priemerne 1,4 g, max. 1,8 g), džbánovitého tvaru s tupým koncom, pravidelné vo veľkosti aj tvare, pevné. Šupka je tmavofialová až takmer čierna so silným osrienením, pomerne tenká. Chuť je sladká, dezertná, je to jedna z najchutnejších ruských odrôd s vysokým obsahom cukru (13-21 °Brix).
DOZRIEVANIE: stredne skoré, v 2. polovici mája. Plody nepadajú. Sú vhodné na ručný aj mechanizovaný zber. Odtrh je suchý a ľahký. Plody dobre znášajú prepravu.
VYUŽITIE: na priamy konzum aj na spracovanie na džemy, šťavy, sirupy, kompóty, do koláčov, na mrazenie.
STANOVIŠTE: slnečné či slabý polotieň, nenáročný na výber stanovišťa. Darí sa mu v širokej škále pôd. Nevyžaduje kyslé pôdy ako čučoriedky. Znesie aj mierne sucho, ale odvďačí sa za dostatočnú vlahu väčšími plodmi. Vyžaduje okopávku alebo zamulčovanie. Vhodný do všetkých, aj chladnejších polôh.
ODOLNOSŤ: silne mrazuvzdorný v dreve aj v kvete, silne odolný voči múčnatke jabloňovej (Podosphaera leucotricha) a voči plesni šedej (Botrytis cinerea), veľmi silne odolný voči voškám (Semiaphis lonicerae).

