Zoradiť podľa:
154 z 522 produktov
154 z 522 produktov
PÔVOD: USA, Kingston, farma Philippa Ricka, objavená ako náhodný semenáč, zrejme odrody Esopus Spitzenberg. O jej propagovanie sa najviac zaslúžil Jonathan Hasbrouck, po ňom ju pomenoval autor prvého pomologického popisu v r. 1826 Judge J. Buel.
RAST: v mladosti stredne bujný, šľahúnovitý, neskôr slabší, vytvára guľovité, hustejšiem neskôr širšie, previsnuté koruny.
OPEĽOVACIE POMERY: cudzoopelivá, kvitne stredne skoro, je dobrým opeľovačom. Vhodné opeľovače: Berlepschova reneta, Bernské ružové, Coxova reneta, Dukát, Gdanský hranáč, Hájkova muškátová reneta, Idared, James Grieve, Krasokvet žltý, Laxton Superb, Matkino, Mclntosh, Oldenburgovo, Ontario, Parména zlatá zimná, Priesvitné letné, Red Delicious, Spartan, Starkrimson Delicious, Wagenerovo, Wealthy, Zvonkové.
PLODNOSŤ: skorá, v dobrých podmienkach vysoká a pravidelná.
PLODY: stredne veľké (priemerne 105-130 g), vysoko guľovité až tupo kužeľovité, pomerne vyrovnané. Šupka je hladká a lesklá, žltozelená až žltá, prekrytá na 3/4 až 4/5 povrchu karmínovočerveným rozmytým či mramorovaným líčkom. Dužina je krémová až žltá, pod šupkou býva ružovkastá, pevná, krehká, šťavnatá, jemná. Chuť je sladkokyslá, typicky jemne korenistá, aromatická, veľmi dobrá až výborná.
DOZRIEVANIE: zber podľa lokality a roku od konca septembra do asi polovice októbra, konzumne dozrieva od decembra a vydrží do marca až mája. Predčasne odtrhnuté, ale aj prezreté plody vädnú a rýchlo múčnatejú. Plody prezrejú aj priamo na strome bez padania.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na sušenie či muštovanie. Dužina na vzduchu len málo hnedne. Po zbere ich treba rýchlo schladiť a udržiavať pri teplote do 2-3 °C. Veľmi dobre sa prepravujú.
STANOVIŠTE: slnečné, teplé, chránené, s dostatočne vlhkým vzduchom, napr. pri vodných plochách, ale nie v inverznej polohe. Vyžaduje výživnú, dostatočne vlhkú pôdu, v suchej piesočnatej plody predčasne prezrievajú.
ODOLNOSŤ: stredne mrazuodolná v dreve aj kvete. V teplých, suchých oblastiach veľmi náchylná na múčnatku, je náchylná na bakteriálnu spálu a stredne odolná voči chrastavitosti. Zvykne trpieť tzv. Jonathanovou škvrnitosťou plodov, čo je fyziologický prejav nedostatku vápniku v plodoch a vzniká najmä po príliš suchom lete, pri prehnojení dusíkom či po príliš neskorom zbere a skladovaní pri vysokej teplote. Je odolná voči monilióze a málo náchylná na rakovinu.
Rast bujný, neskôr stredný, koruna guľovitá, zahustená. Plodnosť skorá, úroda bohatá, pravidelná. Plod guľovitý až sploštene guľovitý, stredne veľký, šupka zeleno žltá- žltá, neskôr krytá tmavočervenou farbou, na slnečnej strane intenzívne fialovočervené líčko, povrch hladký, polomatný, dužina jemná, krehká, veľmi šťavnatá, biela. Chuť výborná, sladko nakyslá, aromatická, osviežujúca. Vyhľadávaná odroda vhodná na priamy konzum a zimné uskladnenie. Stredné a vyššie stanovište, chránené polohy, kvalitná, vlhkejšia, úrodná pôda, odroda vhodná do záhrad i väčšej výsadby. Mrazuodolná odroda. V mladosti je vhodné prerieďovanie konárov, prebierka plodov. Pôvod Kanada(McIntosh x Newton). Veľmi dobre sa opeľuje s odrodami: Coxova reneta, Golden delicious, James Grieve Red, Zvonkové. Zber v 2.polovici septembra až 1.polovici októbra, konzumná zrelosť: október/ 11 - november, skladovateľnosť do januára až marca.
PÔVOD: ČR, veľmi stará odroda pestovaná odnepamäti v Čechách a na Morave.
RAST: rast zdravý, priamy. Je to strom s mohutnou a vznosnou, guľovitou korunou, spodné vetvy sa mierne skláňajú.
OPEĽOVACIE POMERY: cudzoopelivá, kvitne stredne skoro, dobre sa opeľuje a je dobrým opeľovačom pre iné odrody. Vhodní opeľovači: Bernské ružové, Coxova reneta, Jonathan, Landsberská reneta, Laxton's Superb, Malinové holovouské, Malinové hornokrajské, Matkino, Mclntosh, Ontário, Parména zlatá zimná, Red Delicious, Sudetská reneta, Watervlietské mramorované, Wagenerovo.
PLODNOSŤ: stredne skorá, vždy po 2 až 3 rokoch veľmi hojná.
PLODY: malé, zriedkavo stredne veľké, najčastejšie tupo kužeľovité, pripomína vajíčko skosené z oboch pólov, niekedy je aj guľaté. Šupka je lesklá, takmer celá súvislo červená, niekedy červeno pruhovaná, pri zbere modravo osrienená. V zatienenej polovici plodu presvitá základná žltozelená farba. Dužina je biela, pod šupkou niekedy naružovelá, jemná, hustá, šťavnatá, sladká až ľahko kyslastá, príjemne voňavá, výborná.
DOZRIEVANIE: zber koncom septembra, konzumná zrelosť v novembri, skladovateľnosť bez straty chuti do decembra, celkovo až do apríla.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale výborná aj na sušenie (dužina ostáva biela), výrobu muštu, vína, destilátov. Veľmi dobre znáša prepravu, v mieste otlačenia nehnije, len skorkovatie. Pri skladovaní nevädne, nehnije.
STANOVIŠTE: slnečné, otvorené, ale chránené pred vetrom, nižšie i vyššie polohy. Pôdy preferuje vápenité, hlboké, úrodné, dostatočne vlhké, znesie aj ílovité či hlinité premiešané so štrkom, kde sa iným jabloniam nedarí. V príliš kyprých náplavách má vyššiu náchylnosť k rakovine, v suchých pôdach sú plody drobné a opadávajú. Vhodné sú otvorené plochy, sady, veľké záhrady, aleje.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve aj kvete, dobre odolná voči múčnatke a chrastavitosti. V uzavretých miestach má náchylnosť k rakovine, napadá ju vlnačka krvavá.
PÔVOD: SR, VÚOOD Bojnice.
RAST: bujný, bujnejší než samičie odrody, ale dobre zvláda rez a dá sa tvarovať aj do živého plotu.
OPEĽOVACIE POMERY: samčia, opeľovacia odroda s vysokou násadou samčích kvetov. Vytvára veľké množsto klíčivého peľu, opelí 7-10 samičích rastlín - podľa rozmiestnenia a prevládajúcich vetrov. Kvitne veľmi dlho - od marca do mája.
PLODNOSŤ: neplodí.
PLODY: neplodí.
DOZRIEVANIE: neplodí.
VYUŽITIE: univerzálny opeľovač, opelí všetky samičie odrody. Listy obsahujú vitamín C, antioxidanty a bioflavonoidy, konáriky aj serotonín, čaj z nich sa používa pri prechladnutí.
STANOVIŠTE: nenáročná drevina, vyžaduje slnečné stanovište, priepustnú pôdu, dostatok priestoru - spon volíme 3x4 m.
ODOLNOSŤ:plne mrazuvzdorná odroda (do -34 °C), odolná voči chorobám a škodcom.
PÔVOD: Slovensko, VÚOOD Bojnice, vyšľachtili ju Jozef Cvopa a Eva Cvopová ako kríženec Jonkheer van Tets a Heinemannovej neskorej.
RAST: je veľmi bujný, hustý, polovzpriamený až vzpriamený, dosahuje výšku aj 2 m, krík je guľovitý až vysoko guľovitý. Kostrové výhony sú hrubé, dlhé, s dlhým až stredne dlhým postranným obrastom. Raší veľmi skoro až skoro. Odporúčame zasadiť o 15 cm hlbšie, než rástla v škôlke.
OPEĽOVACIE POMERY: prevažne samoopelivá, kvitne stredne skoro, dlho. V horších podmienkach kvety spŕchajú.
PLODNOSŤ: neskoršia, vysoká, pravidelná, priemerne 5-9 kg, maximálne 16,5 kg.
PLODY: strapce sú dlhé (priemerne 7,5-8,2 cm), stredne husté s 12-25 bobuľami. Bobule sú veľké (11 mm), guľovité. Šupka je pevná, tenká, tmavočervená, lesklá. Dužina je stredne tuhá, červená, veľmi šťavnatá. Chuť je dobrá, kyslejšia až sladkokyslá, stredne aromatická. Má vysoký obsah vitamínu C v rámci ríbezlí.
DOZRIEVANIE: skoré až stredne skoré, v 1. polovici júla (3-4 dni po Jonkheer van Tets). Plody sa dobre prepravujú, po zbere vydržia bez poškodenia 4 dni, v chladiarni až 14 dní.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na spracovanie na sirupy, džemy, želé a víno.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň. Najlepšie plodí v ľahších, humóznych pôdach v teplých a stredne teplých polohách. Vo vyšších polohách sú kry aj viac ako 2 m vysoké a neskôr začínajú rodiť.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve, stredne v kvete, silne odolná voči americkej múčnatke egreša (Sphaerotheca mors uvae), menej odolná voči hrdzi (Cronartium ribicola).
PÔVOD: Spojené kráľovstvo, Kent, Maidstone, East Malling Research Station, vyšľachtená v r. 1973 ako viacnásobný medzidruhový kríženec. V materskej línii sa nachádzali druhy Rubus arcticus, R. occidentalis a odrody Lloyd George, Norfolk Giant, Pynes Royal, Malling Landmark, Malling Promise a Burnetholm. Otcovská línia pochádzala z výberu Rubus idaeus strigosus. Odroda bola uvedená na trh v r. 1983.
RAST: stredne bujný, polovzpriamený, stredne hustý s hustým vetvením. Mladé výhony sú zelené s veľmi slabým antokyánovým sfarbením. Výhony dorastajú obvykle do 1,5 m a sú stredne otŕnené krátkymi, ostrými, fialovými tŕňmi. Listy sú zložené, 5-početné, nechlpaté.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá.
PLODNOSŤ: je vysoká, priemerne 2,5 kg na výhon, priemerne 5 t/ha. Plodí najmä na bočných konárikoch vyrastajúcich z letorastov alebo na tých na minuloročných výhonoch po 8-12 plodov na dlhších a po 5 plodov na kratších.
PLODY: stredne veľké (priemerne 3,5-4 g), tvarovo nevyrovnané - kužeľovité až oválne, stredne červené až tmavočervené, silne lesklé, zložené z malých až relatívne veľkých stredne pevných až pevných kôstkovičiek. Chuť je dobrá, jemne malinovo voňavá.
DOZRIEVANIE: 2x rodiaca skorá až stredne skorá odroda: 1. v júni a 2. od začiatku augusta do mrazov v októbri. Obdobie plodenia je dlhé.
VYUŽITIE: na priamy konzum aj na spracovanie na kompóty, džemy, sirupy, pečenie apod.
STANOVIŠTE: slnečné, s humusovitou, úrodnou, vlhkou, ale dostatočne odvodnenou pôdou. Vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná do -34 °C, vysoko odolná voči plesni sivej (Botrytis cinerea). Vďaka génu A10 z Rubus occidentalis získala odolnosť imúnnou voči voške malinovej (Amphorophora idaei), ktorá prenáša štyri vírusy (škvrnku, listovú škvrnitosť, čiernu nekrózu maliny a žlté sieťovanie). Je náchylná na vírus kríčkovitej zakrpatenosti maliny (RBDV), tolerantná voči verticíliovému vädnutiu (Verticillium spp.).
PÔVOD: Poľsko.
RAST: silný vzpriamený rast, výhony dorastajú do výšky 1,5 m až 1,8 m.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá rastlina.
PLODNOSŤ: vysoká a pravidelná.
PLODY: stredne veľké až veľké, sýtočervené, lesklé, kompaktné, kužeľovitého tvaru, ľahko sa oberajú; chuť je výborná, dezertná, aromatická, sladká. Jedna z najžiadanejších odrôd.
DOZRIEVANIE: dvakrát ročne, prvýkrát začiatkom augusta, 2. úroda je až do neskorej jesene.
VYUŽITIE: priamy konzum, pečenie, mrazenie, ďalšie spracovanie.
STANOVIŠTE: slnečné a chránené stanovište, priepustná a výživná pôda.
ODOLNOSŤ: dobrá odolnosť voči hnilobe a odumieraniu, plne mrazuvzdorná odroda.
PÔVOD: USA, White County v štáte Illinois v r. 1958, kríženec Morus alba a Morus rubra.
RAST: stredne bujný, dekoratívny strom dorastá do výšky 6 - 10 m.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá. kvitne v máji až júni.
PLODNOSŤ: skorá (2. až 3. rok po výsadbe), vysoká, pravidelná.
PLODY: veľké (2-3 cm), pretiahnutého, štíhleho tvaru a tmavočervenej až čiernej farby. Vynikajúca, vyrovnaná, sladkokyselkavá, aromatická chuť a intenzívna vôňa. Dozreté plody silno farbia. Plody obsahujú mnohé zdraviu prospešné látky a sú bohaté na vitamíny.
DOZRIEVANIE: postupné a veľmi dlhé od konca júna až po august.
VYUŽITIE: priamy konzum, výroba džemov, sirupov, vína.
STANOVIŠTE: teplomilná drevina, obľubuje južnejšie, teplejšie oblasti, slnečné stanovište (príp. polotieň) a výživné, priepustné pôdy. Voľný rast alebo presvetľovací rez koruny - tvarovanie podľa požadovaného tvaru. Počas veľkého sucha zabezpečíme dostatok vlahy.
ODOLNOSŤ: odroda je mrazuvzdorná, odolná voči chorobám a škodcom, vhodná na ekologické pestovanie.
PÔVOD: neznámy, zrejme Poľsko, zrejme pomenovaná po meste Lubawa zo S Poľska. Je to ružovoplodá odroda druhu ríbezľa červená (Ribes rubrum).
RAST: stredne bujný.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá, hmyzom opelivá, s obojpohlavnými kvetmi.
PLODNOSŤ: skorá, vysoká, pravidelná.
PLODY: strapce sú stredne dlhé, husté, zvyčajne majú po 14-15 bobúľ. Plody sú stredne veľké až veľké (0,6-0,9 g), guľaté bobule. Majú zaujímavé sfarbenie, sú priesvitné s ružovými mapami, pôsobia veľmi dekoratívne. Chuť je veľmi príjemná, voňavá, sladkokyslá, sladšia než väčšina červených a bielych ríbezlí.
DOZRIEVANIE: stredne skoré, postupné, v 1. polovici júla. Po dozretí vydržia bobule dlho na kríku.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum ako dezertné ovocie, ale aj na mrazenie a spracovanie na džemy, sirupy, vína, do koláčov či dezertov.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň, najviac sa jej darí v ľahšej pôde s dostatkom humusu. Je vhodná do všetkých, aj vyšších pestovateľských oblastí.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve aj kvete, silne odolná voči americkej múčnatke egrešov (Sphaerotheca mors uvae).
PÔVOD: Slovensko, VÚOOD Bojnice, vyšľachtili ju Jozef Cvop a Eva Cvopová ako kríženec odrôd Red Lake x Göppertova.
RAST: bujný, stredne hustý, s veľmi dlhými, hrubými výhonmi, tvar kríka je guľovitý až vzpriamený. Raší skoro. Odporúčame zasadiť o 15 cm hlbšie, než rástla v škôlke.
OPEĽOVACIE POMERY: vysoko samoopelivá, kvitne stredne skoro až stredne neskoro.
PLODNOSŤ: skorá až stredne skorá, vysoká, pravidelná, priemerne 5-10,5 kg, maximálne 11,8-17,6 kg/ker.
PLODY: strapce sú dlhé (priemerne 9 cm, maximálne 18 cm), husté, s 18-31 bobuľami. Bobule sú veľké (9,8-10 mm, 0,5-0,6 g), guľovité, niekedy mierne sploštené. Šupka je stredne hrubá, lesklá, červená. Dužina je tuhšia, stredne šťavnatá, červená až tmavočervená. Chuť je výrazne kyslastá, dobrá.
DOZRIEVANIE: stredne neskoré, od druhej polovice do konca júla na priamy konzum, týždeň pred na konzervovanie. Veľmi dobre znáša prepravu.
VYUŽITIE: najmä na spracovanie, teda na výrobu kompótov, džemov, sirupov, vína, želé, ale aj na priamy konzum.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň, chránené pred vetrom. Preferuje humózne, úrodné pôdy, je citlivá na zamokrenie pôdy. Je vhodná najmä do stredne teplých a chránených vyšších oblastí.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve, stredne až silne v kvete, vysoko odolná voči americkej múčnatke egreša (Sphaerotheca mors uvae), stredne odolná voči antraknóze (Drepanopeziza ribis).
PÔVOD: Kanada, Alberta, neďaleko Beaverlodge v povodí rieky Smoky, objavil W.D. Albright na svojej farme, ktorá sa neskôr stala výskumnou stanicou Beaverlodge Research Station, presadil ho okolo r. 1918, spolu s Dr. W.T. Macounom ho vybral koncom 20. rokov 20. storočia na testovanie, v roku 1928 ako Selekcia č. 9, v r. 1935 ako B.E.F. 3502 (1935), a znovu vybraný v r. 1950, na trh ho uviedol až v r. 1956 J.A. Wallace z Agriculture Canada, Beaverlodge, Alberta.
RAST: stredne bujný, najskôr vzpriamený, neskôr rozložitý až previsnutý, Dorastá do výšky 2-4,5 m a šírky 6 m, stredne silno až silno odnožuje. Je veľmi dlhoveký, dožíva sa viac než 70 rokov.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivý, kvitne stredne skoro.
PLODNOSŤ: skorá, veľmi vysoká (priemerne 4,58 kg/rastlinu, až 6 t/ha), mierne striedavá.
PLODY: stredne veľké(priemerne 12,4 mm), guľaté, po 7-11 v strapci. Šupka je purpurovočierna s osrienením. Chuť je veľmi sladká (priemerne 15,4 °Brix), jemná, pripomína chuť sušených sliviek. Plody obsahujú dosť väčších semienok, ktoré ale pri konzumácii nevadia (3,6 % hmotnosti plodov). Obsahom flavonoidov sa radí k jedným z najbohatších medzi muchovníkmi (550 mg/kg).
DOZRIEVANIE: skoré až stredne skoré, v druhej polovici júna, počas vyše 2 týždňov (priemerne 15 dní od 10 % po 90 % zrelých plodov), nerovnomerné v rámci strapcov.
VYUŽITIE: ker je dekoratívny celoročne, najmä bielymi kvetmi na jar a červeno sfarbenými listami počas jesene. Je vhodný do stredne vysokých až vyšších živých plotov. Plody sú vhodné na priamy konzum, výrobu džemov, štiav, pečenie, mrazenie. Obsahujú veľa pektínu, dobre želírujú.
STANOVIŠTE: je vysoko prispôsobivý, má nízke nároky na prostredie a pestovanie. Preferuje slnečné stanovište a vlhkú, dobre priepustnú pôdu. Odroda vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolný v dreve aj kvete, náchylnejší na listovú škvrnitosť (Entomosporium mespili), ale so strednými príznakmi.
PÔVOD: Fínsko, vyšľachtený začiatkom 20. storočia na Hinnonmäki pokusnej stanici v Lepaa, jeho alternatívne názvy sú Hinnonmäen Keltainen alebo Hinnonmäki Gul.
RAST: stredne silný, vytvára nižšie, skôr rozložité kríky so zelenými výhonmi s mnohými jednoduchými tŕňmi, malým množstvom trojitých tŕňov a s veľmi svetlými listami. Raší veľmi neskoro.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivý, kvitne neskoro, takže dobre uniká mrazom. Svetlobordové kvety sú v súkvetiach usporiadané po dvoch.
PLODNOSŤ: stredne vysoká, pravidelná, spoľahlivá.
PLODY: sú veľké, žltozelené, s hladkou šupkou, veľmi chutné, sladkokyslé s marhuľovou príchuťou. Pri plnom dozretí náchylnejšie na praskanie.
DOZRIEVANIE: stredne skoré, približne od polovice júla.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na spracovanie na kompóty, želé a džemy.
STANOVIŠTE: pred vetrom chránené, slnečné stanovište až polotieň a humózne, priepustné, ale dostatočne vlhké pôdy bohaté na živiny. Nenáročná odroda vhodná do všetkých polôh. V zatrávnení rastlina stráda, potrebuje zálievku počas suchej letnej periódy a vyžaduje okopávku alebo zamulčovanie.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolný v dreve, v kvetoch mrazom uniká. Dobre odolný voči hrdzi vejmutovkovej (Cronartium ribicola), vysoko odolný voči americkej múčnatke egreša (Sphaerotheca mors uvae).
PÔVOD: Poľsko, Niwa Hodowla Plant Berry, vyšľachtila ju Agnieszka Orzeł viacnásobným krížením s použitím odrôd Tulameen, Polana, Heritage a Polka.
RAST: stredne bujný, veľmi dobre odnožuje. Výhony sú svetlozelené, jemne ostnanté, ich priemerná dĺžka je 1,5 m. Rady malín by nemali byť širšie ako 0,5 m, v tejto šírke na dĺžku 1 meter odporúčame maximálne 12-15 výhonov a rozostupy medzi radmi aspoň 3,5-4 m. Odporúčame pestovať v rade s oporou (plot, drôt). Rastliny vyžadujú okopávku a zamulčovanie, v zatrávnení strádajú, v suchom lete pravidelnú zálievku, koncom februára / začiatkom marca pravidelný rez odrodeného dreva.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá.
PLODNOSŤ: vysoká, približne 15 t/h. Plodí na letorastoch - vyrastajúcich buď z minuloročných výhonov alebo zo zeme.
PLODY: sú veľké (priemerne 4,5-7 g), žiarivočervené, pevné. Chuť je výborná, aromatická, sladká (priemerne až 11,3 °Brix) a ostáva takou po celý čas zberu, nemizne ani s poklesom teploty koncom sezóny. Má vysoký obsah antioxidantov, polyfenolov a vitamínov.
DOZRIEVANIE: 2x rodiaca odroda: 1. úroda na letorastoch vyrastajúcich z minuloročných výhonov začiatkom júna a 2. úroda z letorastov vyrastajúcich zo zeme od konca júla až do mrazov.
VYUŽITIE: výborná na priamy konzum, ale aj na spracovanie na šťavy, sirupy, džemy, ovocné kože, destiláty, zmrzliny, koláče apod. Kvôli vysokému obsahu sušiny je veľmi vhodná aj na výrobu lyofilizovaného ovocia. Ľahko sa oddeľuje od kvetného lôžka pri zbere. Je vhodná aj na mechanizovaný zber a po zbere netmavne. Dobre znáša prepravu, skladovanie a mrazenie.
STANOVIŠTE: slnečné, s humusovitou, úrodnou, vlhkou, ale dostatočne odvodnenou pôdou. Vhodná aj do vyšších polôh.
ODOLNOSŤ: spoľahlivo mrazuodolná. Vysoko odolná voči fytoftóre (Phytophthora sp.), vyššie odolná voči plesni šedej (Botrytis cinerea), stredne odolná voči antraknóze (Colletotrichum acutatum) a menej odolná voči verticíliovému vädnutiu (Verticillium sp.). Prevenciou chorôb je výsadba malín do vlhkej, humusovitej, ale dostatočne odvodnenej pôdy a udržiavanie porastu v odporúčanej hustote.
PÔVOD: Holandsko, Wageningen, Institute for Horticultural Plant Breeding, v r. 1980 vyšľachtil L.M. Wassenaar ako kríženec odrôd Heinemannova neskorá x Fayova úrodná.
RAST: stredne bujný, stredne hustý, krovitý tvar, polovzpriamený. Raší neskoro. Odporúčame zasadiť o 15 cm hlbšie, než rástla v škôlke.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá, kvitne neskoro.
PLODNOSŤ: skorá, vysoká až veľmi vysoká, pravidelná.
PLODY: strapce sú dlhé až veľmi dlhé (22,5 cm), veľmi husté. Bobule sú veľké (0,6-1 g), plocho guľovité, pevné, tmavočervené. Dužina je sýtočervená, šťavnatá, šťava menej farbí. Chuť je príjemne sladkokyslá. Obsah vitamínu C je nižší v rámci ríbezlí.
DOZRIEVANIE: stredne skoré až stredne neskoré, od polovice júla do konca júla na priamy konzum, týždeň predtým na konzervárenské spracovanie.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj na výrobu kompótov, sirupov, džemov, želé či vína.
STANOVIŠTE: slnečné až polotieň, preferuje neutrálne pôdy. Je vhodná do všetkých pestovateľských oblastí.
ODOLNOSŤ: silne mrazuodolná v dreve, kvetných pukoch aj kvete, vysoko odolná voči predčasnému opadu plodov, voči americkej múčnatke egrešov (Sphaerotheca mors uvae) a voči hrdzi (Cronartium ribicola), stredne odolná voči antraknóze (Drepanopeziza ribis).
PÔVOD: odroda vyšľachtená v Japonsku, patent vlastní Berries Unlimited v USA, patrí do skupiny zemolezov Blue Treasure.
RAST: guľovito-rozložitý a bujný rast, ker dosahuje výšku cca 1,5 m a šírku cca 1,5 m.
OPEĽOVACIE POMERY: čiastočne samoopelivá rastlina; pre zabezpečenie lepšieho opelenia je pri výsadbe vhodné kombinovať viac odrôd. Kvitne v apríli. Vhodné opeľovače: Giant's Heart, Blue Treasure (výborní).
PLODNOSŤ: stredne vysoká, jeden dospelý krík prinesie úrodu priemerne 3,6 kg (maximálne 4,5 kg) plodov za rok. Priemerná ročná úroda je 11,8 t/ha (maximálne 14,8 t/ha).
PLODY: veľké cca. 2 cm, elipsovité až zaguľatené, tmavomodré. Chuť je sladkokyselkavá až sladká (maximálne 15 °Brix), s jahodovou arómou.
DOZRIEVANIE: stredne neskoré, od polovice júna do polovice júla.
VYUŽITIE: vhodné na priamy konzum, prípravu džemov, kompótov, pečenie, mrazenie. Plody dobre znášajú prepravu.
STANOVIŠTE: slnečné stanovište alebo polotieň. Odroda nenáročná na pestovanie, na rozdiel od čučoriedok nevyžaduje kyslú pôdu. Odvďačí sa za dostatočnú vlahu.
ODOLNOSŤ: silne mrazduvzdorný v dreve (do -40 °C) aj v kvete (do -7 °C).
PÔVOD: Rusko, Minusinsk, Minusinskaya ESHM.
RAST: stredne bujný, rozložitý, konáre sú veľmi málo tŕnité. Po zbere úrody odrezaním konárikov výborne regeneruje.
OPEĽOVACIE POMERY: samičia odroda, na dosiahnutie úrody potrebuje v blízkosti na opelenie vetrom samčieho opeľovača.
PLODNOSŤ: skorá, stredne vysoká, pravidelná, priemerná úroda z jedného kríka je 9-11 kg/rok.
PLODY: sú veľké (priemerne 0,8-1 g), oválne, svietivo oranžové, veľmi atraktívne. Dužina je jemná, aromatická, sladkokyslá, chuťovo výborná (až 8,5 % cukrov, len 2,1 % kyselín). Na rakytník má stredný až vyšší obsah vitamínu C (130 mg/100 g - pre porovnanie citróny rôznych odrôd majú 20-60 mg/100 g), stredný obsah karotenoidov (8,5 mg/100 g) a vysoký obsah oleja (7,3 %).
DOZRIEVANIE: v druhej polovici júla.
VYUŽITIE: najmä na priamy konzum, ale aj zaváranie, výrobu štiav, džemov, mrazenie, sušenie, vďaka vysokému obsahu oleja veľmi vhodný na výrobu výrobu kozmetiky s hojivými účinkami.
STANOVIŠTE: nenáročná drevina, vyžaduje slnečné stanovište, priepustnú pôdu, dostatok priestoru - spon volíme 2x4 až 3x4 m.
ODOLNOSŤ: plne mrazuvzdorná odroda (do -34 °C), odolná voči chorobám a škodcom.
PÔVOD: Poľsko, Öjebyn x (Ribes dikuscha x Climax), 1991.
RAST: Stredne silný rast, vytvára nízky kompaktný krík.
OPEĽOVACIE POMERY: samoopelivá; prítomnosť ďalších ríbezľových odrôd zvyšuje úrodnosť.
PLODNOSŤ: vysoká.
PLODY: stredne dlhé strapce s veľkými, guľovitými, čiernymi a lesklými bobuľami. Chuť aromatická, sladšia.
DOZRIEVANIE: začiatkom júna.
VYUŽITIE: priamy konzum, spracovanie.
STANOVIŠTE: slnečné, chránené stanovište, príp. polotieň; pôda hlbšia, hlinito piesčitá, priepustná, bohatá na živiny. Odroda nenáročná na polohu, vhodná do všetkých pestovateľských oblastí.
ODOLNOSŤ: odroda je rezistentná voči americkej múčnatke, hrdzi a plne mrazuvzdorná.
PÔVOD: Kanada, Central Experiment Farm v Ottawe, 1949, kríženec medzi americkým egrešom Ribes hirtellum a európskym Ribes uva-crispa.
RAST: stredne silný, ker má vzpriamený až rozložitý tvar, výhony sú takmer bez tŕňov, len mladé rastlinky v juvenilnom štádiu sú mierne tŕnité.
OPEĽOVACIE POMERY: nevyžaduje opeľovača, samoopelivý, kvitne neskoro.
PLODNOSŤ: skorá, vysoká.
PLODY: stredne veľké, eliptické, tmavočervené. Šupka je hladká, bez chĺpkov. Chuť je aromatická, sladko kyslastá.
DOZRIEVANIE: stredne skoré, začiatkom júla.
VYUŽITIE: odroda vhodná na priamy konzum, zaváranie či výrobu džemov.
STANOVIŠTE: slnečné, dostatočne vlhké.
ODOLNOSŤ: rezistentný voči americkej múčnatke egreša, vysoko mrazuvzdorný. Kvitne neskoro, preto je vhodný do oblastí s častým výskytom jarných mrazov. Plody sú dobre odolné voči praskaniu, preto je veľmi vhodný do oblastí s vyššími zrážkami v čase dozrievania.