Krása v záhrade aj na tanieri

Chcete si z Vašej záhradky vytvoriť Rajskú záhradu? Nemusíte si (ale môžete) nutne do jej stredu vysadiť Strom poznania granátovník púnsky. Ale môžete si ju vyskladať ako funkčnú a zároveň krásnu kombináciu ovocných stromovovocných kríkov, zeleninyjedlých kvetov, či trvaliek a samovýsevných letničiek s ďalšími jedlými súčasťami – napr. listami, mladými výhonkami, cibuľami, podzemkami či koreňmi. Mnohé z nich nájdete aj v predajni našej škôlky.

Jedlé kvety nie sú len súčasným extravagantným výstrelkom drahých reštaurácií. Na skrášlenie jedál, zlepšenie ich chuti a vône sa používali už pradávno. Dokonca aj ako hlavná zložka niektorých jedál. Aj v receptoch zozbieraných v ranom novoveku narazíme na použitie ruží, bazy, nevädze, klinčekov, fialiek či levandule pri príprave jedál. 

 

 

Krása a chuť na tanieri s jedlými kvetmi a listami, A. MiklošováJedlé puky fialového karfiolu s jedlými kvetmi kapucínky, hosty a rumanu farbiarskeho, A. MiklošováJedlé sú aj kvetné puky artičoky zeleninovej, Ľ. VaššRelatívne často kulinárne používané kvety levandule, A. Miklošová

Nájdeme medzi nimi kvety či skôr kvetné puky zeleniny - brokolice, karfiolu či artičokov. Alebo kvety bežne používaných byliniek ako pamajorán, baza, tymián či šalvia. Ale tu zďaleka neskončíme. Jedlé sú aj primárne okrasné kvety ruží, ľalioviek, tulipánov či krasuliek, ktoré väčšina ľudí nezvykne jesť na posedenie. A dokonca aj kvety inváznych rastlín ako zlatobyľ kanadská či netýkavka žliazkatá, ktorých výskyt môžeme krotiť radšej príborom namiesto herbicídov. 

Prečo vôbec jedlé kvety jesť? Okrem toho, že sú krásne, voňavé a chutné? Ak by vám tento výčet nestačil, mnohé z nich majú aj liečivé účinky, podporujú správne trávenie a majú významnú nutričnú hodnotu či obsahujú bioaktívne zložky ako antioxidanty. 

 

Kvety okrasných ľalioviek sú prudko jedlé na slano, A. MiklošováKvety ľalioviek prudko jedlé aj na sladko, A. MiklošováAj primárne okrasné tulipány sú jedlé a chutné - tu pripravené ako lôžko pre tzv. Fabergého vajcia, J. LitvákAj okrasné kvety krasuliek sú jedlé, teda najmä ich jazykovité kvety, A. Miklošová

To, či sú konkrétne kvety jedlé, si najlepšie overíme s pomocou kľúča na určovanie rastlín či aplikácií na určovanie rastlín  plantnet či i-naturalist a v rôznych relevantných zdrojoch zameraných na jedlé rastliny. V prehľadnej tabuľke nižšie nájdete tipy na niektoré užitočné zdroje inšpirácie pre vaše kúzlenie s jedlými kvetmi. Samozrejme zdrojov kvetinových receptov na internete je oveľa viac, jedlosť kvetov použitých v recepte však odporúčame overiť na viacerých miestach.


Tipy na zdroje informácií o jedlých kvetoch

Názov

Popis

Rozsah

www.pfaf.org

Databáza s jedlými, liečivými a inak využiteľnými rastlinami s podrobným popisom rastlín a stručným popisom kulinárneho využitia s odkazmi na zdroje informácií

Takmer 700 druhov rastlín s jedlými kvetmi a ich časťami (peľom, nektárom)

Alexander Heil: Rajská zahrada. Pěstujeme jedlé vytrvalé rostliny. Přehled od A do Z. HEL,  Ostrava, 2004.

Kniha o jedlých trvalkách a samovýsevných jednoročkách rozdelená do 4 sekcií podľa konzumovanej časti so stručným popisom rastlín aj ich kulinárneho využitia 

31 druhov s jedlými kvetmi

Jana Vlková: Květinová kuchařka. Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Smart Press, Praha, 2015.

Kniha s podrobným popisom rastlín s jedlými kvetmi, tipmi na zber, použitie a receptmi.

99 druhov s jedlými kvetmi + 40 receptov

Jana Vlková: Kytky k jídlu v receptech i herbáři. Jana Vlková, Praha, 2018

Kniha s podrobným popisom rastlín s jedlými kvetmi, tipmi na zber, použitie a receptmi.

40 druhov s jedlými kvetmi + takmer 100 receptov

Jana Vlková: Pampelišky k jídlu. Jana Vlková, Praha, 2019.

Kniha s podrobným popisom púpavy lekárskej, jej jednotlivých častí a receptmi.

20 receptov z púpavy lekárskej

Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Academia, Praha, 2012.

Kniha s popisom kuchyne praveku, stredoveku s receptmi aj z raného novoveku. 

7 druhov s jedlými kvetmi + 17 receptov z raného novoveku z nich

Lesley Bremnessová: Byliny. Zdravie, krása a radosť. Fortuna Print, Bratislava, 2003.

Kniha o bylinkách s podrobným popisom, tipmi na pestovanie, liečivým, kulinárnym a technickým použitím.

36 druhov druhov s jedlými kvetmi + 15 receptov

Peter Becker, Claudia Wilhelmi: Vaříme z divokých bylin. Profi Press, Praha, 2018.

Kniha kuchynských a kozmetických receptov z 10 druhov voľne rastúcich bylín.

5 druhov s jedlými kvetmi + 16 receptov

Monika Halmos: Veilchen, Rose & Lavendel. Freya, Linz, 2014

Kniha s podrobným popisom fialky, ruže a levandule a s receptmi z nich, rozdelenými do dvoch častí – pikantné (slané) a sladké recepty.

34 + 35 + 34 receptov z fialky, ruže a levandule

 

Jedlé kvety môžeme nájsťvypestovať takmer všade: od malého kvetináča s veľkonočnou dekoráciou prvosienok a fialek, cez okraje zeleninových záhonov a samostatné kvetinové bufety, jazierka a potoky až po lúky a lesy poskytujúce pestrú skladbu kvetov bylín aj drevín. 

 

Okrasný a zároveň jedlý záhon so šalviami, rebríčkami a kocúrnikmi, A. MiklošováJedlý a zároveň okrasný záhon s dúškami, krásnoočkami, veronikami a levanduľami, A. MiklošováLúky a lesy ponúkajú pestrú skladbu jedlých kvetov - tu fialky, prvosienky, žerušnice lúčne či zádušníky brečtanovité, A. Miklošová

 

Jedlé kvety môžeme pri vhodnej kombinácii pestovaných a zbieraných druhov jesť celoročne a to v čerstvej aj spracovanej podobe. Mnohé je najlepšie jesť čerstvé a neupravené, pričom majú po odtrhnutí rôznu trvanlivosť. Od nenápadných kvietkov veroniky či nezábudky, ktoré treba zbierať tesne pred použitím až po vytrvalé kvety z čeľade slezovitých, tie vydržia v chladničke aj týždeň. 


 

Krehké kvietky nezábudky zbierame tesne pred konzumáciou alebo ich dáme do vázy, A. MiklošováChrumkavé kvety begónií vydržia v uzavretej nádobe v chladničke aj niekoľko dní, A. MiklošováKvety z čeľade slezovité vydržia v uzavretej nádobe v chladničke aj týždeň, A. Miklošová

Iné kvety pred použitím treba povariť či aspoň oblanšírovať, niektoré sa dobre nakladajú do oleja, octu či alkoholu. Viaceré môžeme aj šetrne sušiť tak, že si do značnej miery zachovajú svoju farbu, chuť a vôňu. A sušené kvety sa dajú používať vcelku alebo rozomlieť na rôzne hrubý prášok, ktorým môžeme dozdobiť jedlá. Pri používaní sa môžeme pohrať s farbami, textúrami, vôňami a chuťami.

  

 

Kvety kapucínky macerované v alkohole majú aj liečivé účinky, A. MiklošováPestrý výber výrobkov z ruží - džemy, sirup, ružový likér, ružový olej a sušené ruže, A. MiklošováPomleté sušené kvety slezu maurského sa dajú použiť ako dekoratívna a farbiaca posýpka na dezerty, A. Miklošová
  1. Vŕba rakytová

Sladké lízatko ako pozdrav jari

Ako prvý posol jari s jedlými kvetmi svieti v plnom kvete do diaľky už od marca do apríla a peľom láka včely. Práve tento peľ je voňavý a veľmi chutný aj pre nás a zo samčích kvetov ho môžeme pri správnom načasovaní zlízať ako z lízatka. Netreba otáľať, lebo kvety kvitnú krátko. Samčie kvety s peľom môžeme aj ponoriť do vody a vypiť jar bez peny. Okrem týchto dvoch tipov veľa kulinárneho využitia táto vŕba nemá, ale keďže je z domácich vonku rastúcich jedlých kvetov jedna z prvých, môžeme jej to odpustiť. 

 

Kvety vŕby rakytovej, A. MiklošováEšte nepripravené lízatko a už prezreté lízatko, A. MiklošováEšte nepripravené lízatko a už prezreté lízatko, A. MiklošováRakytové lízatko ako pozdrav jari, A. Miklošová
  1. Prvosienky

Voňavé a sladké krásky

Na lúkach a v riedkych lesoch nájdeme v apríli a máji voňavé nežne citrónovo žlté sukienky prvosienky vyššej či prvosienky bezbyľovej, ba aj sýtožlté sukne prvosienky jarnej. Rozšíriť škálu farieb nám pomôžu šľachtené verzie prvosienky jarnej s červenými a bordovými lemami sukienok alebo rôznofarebné kultivary prvosienky bezbyľovej či prvosienky holej. Sezónu jedlých prvosienok nám pomôže predĺžiť prvosienka zúbkatá, ktorá kvitne až v máji a júni. 

 

Prvosienka bezbyľová, A. MiklošováPrvosienka vyššia, A. MiklošováKultivar prvosienky holej, Ralf WimmerPrvosienka zúbkatá, Martin1009, wikipedia

Všetky tieto prvosienky sú vhodné do šalátov, ktoré farebne spestria a obohatia o sladkastú chuť a vôňu. Vďaka tomuto sú veľmi vhodné aj ako ozdoby dezertov, od skromných košíčkov až po veľké torty. Omamnú chuť a vôňu si zachovajú aj čaji, ktorý nám pomôže privodiť pokojný spánok.

 

Prvosienky jarné a fialky psie, A. MiklošováPestrofarebný šalát s jedlými jarnými kvetmi prvosienok, sedmokrások, fialiek a sirôtiek, A. MiklošováPanna cotta s prvosienkami, hluchavkami, fialkami a pľúcnikmi, A. MiklošováMatcha torta s rôznymi kultivarmi prvosienok - bezbyľovej, jarnej, vyššej a holej, A. Miklošová
  1. Fialky a sirôtky

Omamné, skromné aj výstredné

Všetky fialky aj sirôtky sú jedlé a keď využijeme viaceré druhy, vieme si aj pekne natiahnuť fialkovú sezónu. Asi najchutnejšie sú zároveň aj najvoňavejšie fialky voňavé, ktoré rozkvitajú ako jedny z prvých, podľa lokality od marca do mája. Ďalšími fialkami, ktoré u nás v prírode bežne nájdete, sú fialka psia, lesná, či Rivinova, ktoré kvitnú od apríla až do júna či júla. 

Fialky sa ľahko medzi sebou krížia a bolo vyšľachtených už mnoho medzidruhových krížencov. Z nich sa najčastejšie na jar a na jeseň v záhradnictvách stretnete s rôznofarebnými sirôtkami (Viola x wittrockiana), tie sú ale citlivé na vysoké letné teploty. 

 

Fialky voňavé a prvosienka bezbyľová, A. MiklošováRôzne výrobky z fialiek - sirup, cžem, ocot, likér, fialkový cukor a sušené fialky, A. MiklošováFialka Rivinova, A. MiklošováJesenný zber fialiek voňavých, A. Miklošová

Vyššie teploty znášajú lepšie tzv. minisirôtky, teda fialky rohaté, a tak vydržia kvitnúť až do júna. Ak vysadíte sirôtky do tieňa či polotieňa na sever od domu, môžu vám vydržať aj cez horúce a suché leto. Sezónu fialiek až do septembra či októbra vie predĺžiť aj domáca žltobiela fialka roľná či fialka trojfarebná. Počas teplého babieho leta často znovu zakvitne aj fialka voňavá.

Receptov s fialkami je neúrekom, pri voňavých druhoch (f. voňavá a f. podivuhodná) môžeme ich vôňu uchovať aj sirupe či maceráciou v octe či alkohole. V slaných jedlách sa uplatnia ako efektná a chutná dekorácia, najčastejšie v šalátoch, nátierkach, syrových roládach, či ako ozdoba krémových polievok. Škála sladkých jedál s fialkami a sirôtkami je naozaj široká, od čerstvých a kandizovaných ozdôb dezertov a nápojov, cez primiešanie do rôznych krémov a cesta až po džemy a želé. 

 

Sirôtky zdobiace zemolezový shake, A. MiklošováUväzňovanie sirôtiek a iných jedlých kvetov do kociek ľadu, A. MiklošováKeksíky s poleovou s rozomletým slezom maurským a so sirôtkami, prvosienkami a pakostmi, A. MiklošováTorta so sirôtkami, fialkami roľnými, veronikami a nezábudkami, posypaná pomletým sušeným slezom maurským, A.Miklošová

Sirôtky a minisirôtky sú výstrednejšou verziou skromných fialiek a pri zdobení ich stačí použiť menej. Majú výraznejšiu osviežujúco kyselkavú chuť a sú príjemne chrumkavé. Ak ich pridáme do polievky, vedia ju zahustiť podobne ako okra. Môžeme ich aj vylisovať a ešte čerstvé použiť tesne po dopečení keksíkov na ich dekoráciu. Vylisované kvietky totiž po pritlačení na ešte horúce keksíky zvädnú a prilepia sa k nim bez toho, že by výrazne stratili farbu. Alebo ich môžeme uväzniť v ľadových kockách, ktorými v lete osviežujeme nápoje.