Vianočný stromček ako darček: Aké dary prinášajú rôzne druhy

Podrobné predstavenie darov, ktoré vám vysadené vianočné stromčeky darujú počas svojho života

Tieto Vianoce si doprajte niečo špeciálne. Nie vianočný stromček ako povinnú jazdu, ako voňavú dekoráciu, ktorú po Troch kráľoch vyhodíte, zoštiepkujete či spálite. Ale vianočný stromček živý, s koreňovým balom alebo v arbotaške. Vianočný stromček ako darček sám o sebe. Dar, ktorý vám bude prinášať svoje dary dlhé roky po vysadení.

To, ako vybrať ten správny strom pre Vašu záhradu, sa dozviete v ďalšom článku.

Podobne sme pre Vás pripravili návod, kedy a ako ho vysadiť a starať sa oň.

Borovica limbová, J. Veselý Tis obyčajný v arbotaške Air-Pot, P. Gaska Vianočné stromčeky so zemnými balmi pripravené na odvoz, Ľ. Vašš Voňavý a živý vianočný stromček, Ľ. Vašš

A čo za dary sú to?

1. Mladé svetlozelené ihličky alebo púčiky na koncoch vetvičiek plné vitamínu C s príjemnou živičnou vôňou a chuťou. Môžete ich jesť čerstvé alebo nakladané v mede alebo si z nich s medom či cukrom urobiť sirup. Dajú sa aj naložiť do slaného či sladkokyslého nálevu - tzv. nakladané vianočné stromčeky. Alebo si ich pripravte ako čaj či vložte ich do vriacej vody a naparujte sa nad nimi vy či jedlá. Dá sa z nich urobiť aj pivo.

Kedy ich zbierať: po cca. 3-5 rokoch po vysadení (aby stihli zmocnieť).

Získate ich najmä z týchto druhov: 

Smrekové výhonky na zber, Sarah Warburton Mladé výhonky ihličnanov zľava doprava - smrekové, mladé jedľové, staršie jedľové borovicové, Ashley Adamant Sirup z výhonkov smreka v procese a hotový, Alan Bergo Nakladané vianočné stromčeky smrekov, Alan Bergo


2. Živica vytekajúca z rán alebo z tzv. živičných pľuzgierikov. Kto má odvahu, môže ju použiť v malom množstve ako antiseptickú žuvačku pri zápale hrdla alebo si pripraviť s ďalšími ingredienciami (panenský včelí vosk, kokosový olej, iný tekutý olej) živicový balzam vhodný najmä na natieranie hrude pri dýchacích problémoch.  

Kedy ju zbierať: po cca. 5-10 rokoch po vysadení (aby stihli zmocnieť).

Získate ju najmä z týchto druhov: 

Živicové pľuzgiere jedle balzamovej, Keith Kanoti, Maine Forest Service, USAŽivica z jedle bielej, A. MiklošováCencúle živice zo smreku , S. LúčnaBalzam so živicou z borovice, The Herbal Academy

 

3. Nezrelé samčie šištice v pevnom stave, ešte pred otvorením a uvoľnením peľu - také zdravé kyselkavé cukríky. Buď ich môžete jesť surové samotné alebo v šaláte, alebo aj tepelne upravené, či nimi zdobiť jedlá

Kedy: po cca. 10-40 rokoch po vysadení

Získate ich najmä z týchto druhov:

Nezrelé samčie kvety borovice lesnej, Atlas drevínMladé samčie šištice duglasky tisolistej, Peter Stevens, Seattle, USANezrelé samčie šištice jedle balzamovej, Antonym girl, Ethnobotany databaseNezrelé samčie šištice jedle Nordmannovej, Joaquim GasparNezrelé samčie šištice smreku obyčajného, Nina MunteanuNezrelé samčie šištice smreku obyčajného - detail, Nina MunteanuObraté nezrelé samčie šištice smreku obyčajného, Nina MunteanuWafle s nezrelými samčími šišticami smreku obyčajného, Nina Munteanu

4. Nezrelé samičie šištice v zelenom stave, už po opelení, ale ešte pred zdrevnatením. Buď ich môžete narezať na plátky a naložiť do sirupu, medu či alkoholu alebo z nich vyrezať ich sladké a sirupovité „srdce“ a opražiť ho. Sirup ochutený takýmito šiškami sa v Taliansku volá mugolio a pôvodne sa robil zo šišiek borovice horskej, teda kosodreviny (Pinus mugo), ale dá sa robiť z šišek rôznych drevín. V Rakúsku je zas veľmi populárny Zirbenschnaps, teda alkohol, v ktorom boli macerované šišky borovice limbovej. 

Kedy: po cca. 10-40 rokoch po vysadení

Získate ich najmä z týchto druhov:


Nezrelé šišky jedle balzamovej a borovice čiernej na výrobu sirupu mugolio, Alan BergoNezrelé šišky smreku obyčajného, Alan BergoNezrelé limbové šišky sa dajú nakrájať a naložiť do alkoholu alebo sirupu alebo opražiť, Kurt HoelzlLimbový šnaps, Kurt Hoelzl


5. "Oriešky", teda semienka, ktoré po ručnom alebo strojovom olúpaní môžete jesť surové alebo opražené, či vylisovať z nich olej

Kedy: Po cca. 10-15 rokoch od výsadby

Získate ich z týchto druhov:

  • veľké semienka: borovica limbová (8x10 mm), (ale aj b. Armandova (11x13 mm), b. ohybná (9x11 mm), b. Jeffreyova (9x12 mm), b. kórejská (12x16 mm), b. málokvetá (8x10 mm), b. trpasličia (7x10 mm) či b. sibírska (8x10 mm))

  • stredné semienka: smrek obyčajný (3x4-5 mm) - neskôr, až po cca. 40 rokoch

  • malé semienka: borovica lesná (2-3x3-4 mm), smrek balkánsky – malé semienka (1-2x2-3 mm)


Zrelá šiška borovice limbovej, Kurt HoelzlZrelé semienka borovice limbovej, Kurt HoelzlSemená smreku obyčajného v porovnaní s ceruzkou, ForestartZrelé semienka borovice lesnej, A. Miklošová

6. Šiškové bobule borievky vcelku  alebo semenné bobule tisu, teda len červený miešok z nich, bez semena. V obidvoch prípadoch potrebujete samčiu a samičiu rastlinu na dosiahnutie úrody, keďže borievka aj tis sú dvojdomé rastliny. 

Modré šiškové bobule borievky sa väčšinou sušené používajú bežne v kuchyni pri príprave diviny či kyslej kapusty, rôznych plniek apod. Uplatnenie našli aj v nápojoch, nielen v borovičke a gine, ale aj v rôznych limonádach, napr. vo fermentovanej balkánskej "smreke". Používajú sa na dezinfekciu močových ciest, pri dnereume, ale treba ich používať s mierou, lebo vo veľkom množstve vedia podráždiť močové cesty. Tiež sa používajú pri tráviacich problémoch a problémoch so žlčníkom. Nesmú ich užívať tehotné ženy, lebo by mohli spôsobiť potrat.

Červené miešky tisu sú jedinou jedlou súčasťou prudko jedovatého tisu a sú sladké a slizovité – taký „sladký soplík“. Pri ich jedení treba dávať pozor a nezahryznúť do jedovatého semena ani ho neprehĺtať, len vypľúvať.

Kedy: 

  • borievka: po 5-7 rokoch od výsevu prvé plody, ktoré dozrejú po 2-3 rokoch, 

  • tis: po 10-15 rokoch od výsevu

 

Modré šiškové bobule borievky sú náročnejšie na zber v pichľavom ihličí, A. MiklošováVýrazne živičné šiškové bobule borievky majú veľa možností využitia, A. MiklošováČervené miešky tisu sú jedlé, A. MiklošováMiešky z tisu sa zbierajú ľahšie ako borievky, A. Miklošová

Na rozdiel od listnatých a najmä ovocných stromov ihličnaté stromy väčšinou nepotrebujú výchovný rez a celkovo sú na starostlivosť menej náročné, ak sme dodržali výber vhodného druhu na vhodnú lokalitu a stromček správne vysadili.

Len to čakanie na ich hmatateľné dary je často dlhšie ako na dary ovocných stromov. Ale darom pre nás je aj ich vôňa, svieža farba aj uprostred zimy a charakteristická silueta či hebkosť ihličia niektorých z nich. Pichľavé vetvičky borievky ani hladké, ale zato jedovaté, ihličie tisa hladiť zrovna nemusíme, ale ihličie ostatných druhov, najmä jedlí, priam vyzýva k pohladeniu.

Užite si vaše vianočné stromčeky naplno a celoročne.